"Nederlandsch-Indië tijdens de Japanse bezetting van maart 1942 tot augustus 1945: waar bestond dat Indisch Verzet uit? En waarom is het dan verslagen door de Japanners? Aan het woord komen (Indische) Nederlanders, Indonesiërs en Japanners, waaronder de laatst levende Kempeitai veteraan die op Java heeft gediend."

Diederik van Vleuten - Daar Werd Wat Groots Verricht Trailer



De documentaire ‘Sporen van Indië – In Amersfoort’ is gemaakt door Het Medialab van de Bibliotheek Eemland. Presentator Hans Goedkoop, bekend van ‘Andere Tijden’, schreef het script en presenteert de documentaire.

In ‘Sporen van Indië’ komt geschiedenis tot leven met nooit eerder vertoonde beelden en verhalen uit Amersfoort. Vier eeuwen verwevenheid van Indië, Nederland en Amersfoort, zoals je die nog niet eerder zag.


Het dagelijks leven in Nederlands-Indië bevat unieke amateurbeelden die u een bijzondere kijk bieden op het dagelijks leven in Nederlands-Indië.


J.C. Lamster, kapitein bij de Topografische Dienst van het Nederlands-Indisch leger, werd door het toenmalige Koloniaal Instituut, nu het Koninklijk Instituut voor de Tropen, in februari 1912 voor een jaar ingehuurd om foto's en filmopnamen te maken in de kolonie (hoewel hij zich beperkte tot Java en Bali). De films waren bedoeld om in Nederland vertoond te worden Het nieuw opgerichte instituut gebruikte de opnamen voor voorstellingen met gesproken toelichtingen 'tot verbreiding van kennis onzer koloniën' en om toeschouwers te bewegen zich in de kolonie te vestigen.Het boek en de dvd getiteld J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië worden vanavond officieel gepresenteerd. Het boek wordt uitgegeven door KIT Publishers en is geschreven door Janneke van Dijk, Jaap de Jonge en Nico de Klerk. De dvd is samengesteld door het Eye Film Instituut Nederland. Voor deze avond heeft het instituut een compilatie van films van Lamster gemaakt, die op het originele, 35mm. formaat met 18 beeldjes per seconde vertoond zullen worden. De omlijsting zal bestaan uit live-muziek van een ensemble bestaande uit: Martin de Ruiter -- piano, Kay Sleking -- gitaar, Pien Straesser -- zang en Gregor Overtoom -- viool. Michel Sluysmans zal de originele begeleidende teksten bij de films voordragen.


Meer dan honderdduizend (Indische) Nederlanders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse kampen geïnterneerd. De meesten van deze ongeveer driehonderdvijftig duizend (Indische) Nederlanders bleven echter buiten de Japanse kampen. Een paar maanden na de Japanse inval in Nederlands-Indië, begon de registratie van alle Nederlanders. Er werd daarbij voor het eerst het raciale onderscheid gemaakt tussen volbloed Nederlanders (Totoks) en gemengd-bloedige Nederlanders, de Indische Nederlanders die kortweg "Indo's" werden genoemd. De Japanners hoopten de Indo's te mobiliseren voor het Japanse ideaal ; het stichten van één groot Zuidoost Azië. Maar de Indo's voelden er niets voor om met de Japanners samen te werken en bleven, met gevaar voor eigen leven, loyaal aan het huis van Oranje, koningin Wilhelmina en de Nederlandse driekleur.

Lang is over deze heftige periode (1942-1946) door de betrokkenen voornamelijk gezwegen. In deze film vertellen deze zogenoemde "Buitenkampers" voor het eerst openhartig over hun ervaringen als kind tijdens de Japanse bezetting en de daaropvolgende bloedige onafhankelijkheidsstrijd. In de beginperiode die "Bersiap" wordt genoemd, grepen de Indonesische nationalisten de macht. Veel van deze Indische Nederlanders en alle andere Nederlandsgezinde bevolkingsgroepen zaten niet in beschermde kampen en waren zo een makkelijk slachtoffer van de moordzuchtige onafhankelijkheidsstrijders. De getuigenissen worden afgewisseld met zwart-wit filmarchief en prachtige natuuropnamen in Indonesië. Het zwijgen van de Buitenkampers wordt in deze film, na meer dan 70 jaar, alsnog doorbroken.